Island-Hvar.info - Vrboska

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga

hr  en  de  Vi ste ovdje: Island-Hvar.info - Destinacije - Vrboska


Apartmani Vrboska

Vrboska

Panorama mjesta Vrboska

Vrboska je malo mjesto i luka na sjevernoj obali središnjeg dijela otoka Hvara. Nalazi se u uskoj i dubokoj uvali, okruženoj vinogradima, maslinicima i borovom šumom.

Vrboska se sastoji od dva dijela: istočni dio Pjaca (s renesansnim i baroknim kućama) i zapadni dio Podva (s crkvama, uskim ulicama i kućama u renesansnom i gotičkom stilu). Dvije obale povezuju maleni kameni mostovi, što mjestu daje poseban šarm. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, poljoprivredom, ribarstvom, maslinarstvom i turizmom.

Vrboska je poznata po atraktivnim plažama i netaknutoj prirodi, zbog čega je poznati turistički centar. Smještaj je moguć u hotelima, obiteljskim pansionima, sobama, apartmanima i nudističkom kampu.

Turistička ponuda uključuje kvalitetne restorane i barove, sportsko-rekreacijske mogućnosti te kulturno-zabavna događanja. Ljubitelji ronjenja ovdje će doći na svoje, kao i oni željni izleta. Naime, za vrijeme turističke sezone svakodnevno se organiziraju izleti u Bol na Braču, Makarsku i ostala mjesta na otoku Hvaru. Nautičarima je na raspolaganju luka za manja plovila i dobro opremljena poznata ACI Marina. Vrboska ima sve što je posjetiteljima potrebno za ugodan i miran obiteljski odmor.

Najpopularnije plaže u Vrboskoj su one koje se nalaze na poluotoku Soline, uvali Maslinica i otočiću Zečevo.
Na poluotoku Soline nalazi se više uvala sa šljunčanim plažama s južne strane, dok se na sjevernoj strani uglavnom nalaze ravne kamene ploče, također pogodne za kupače.   
Maslinica je uvala sa šljunčanom plažom, 800 m udaljena od centra mjesta.  
Zečevo je mali otok s nudističkom plažom.

Vrboska je nastala u 15. stoljeću kao luka mjesta Vrbanj, koje se nalazi 3 km udaljeno od Vrboske, u unutrašnjosti otoka. Prvi stanovnici sagradili su crkvu sv. Marije. Kasnije, 1575. godine, ova crkva je postala i utvrda koja je štitila Vrbosku od turskih napada. Crkva-tvrđava je jedna od najatraktivnijih građevina takve vrste na hrvatskoj obali. Nalazi se na uzvisini iznad luke, a s njenog vrha se pruža lijep pogled na mjesto, zaljev i Hvarski kanal.  

Ostale važnije kulturno-povijesne znamenitosti u Vrboskoj:
Župna crkva sv. Lovrinca koja je sagrađena u 15. stoljeću i nadograđivana dva puta (u 16. i 17. stoljeću, kada je napokon dobila svoj konačni barokni izgled). U ovoj su crkvi izložene vrijedne slike poznatih renesansnih i baroknih umjetnika.
Crkvica sv. Petra nalazi se na ulazu u luku. Ovu crkvu spominje Hvarski statut iz 1331. godine, kao granicu između Pitava i Vrbanja (u to vrijeme nije postojala ni Vrboska ni Jelsa). Radi se o jednoj od najstarijih sačuvanih crkava na otoku Hvaru.
Crkvica sv. Roka sagrađena je 1577. godine u gotičko-baroknom stilu kao zavjet protiv kuge.
Kaštilac – kula-stražarnica iz 16. stoljeća.
Ribarski muzej prezentira dugu ribarsku tradiciju i težak život stanovnika Vrboske u prošlosti. Postava muzeja uključuje staru ribarsku kuću s tradicionalnom ribarskom opremom i mrežama, kao i ostatke strojeva bivše tvornice za preradu ribe u Vrboskoj.

Panorama mjesta Vrboska

Vrboska, otok Hvar

Vrboska, otok Hvar

Župna crkva sv. Lovrinca u Vrboskoj

Crkva-tvrđava sv. Marije od Milosrđa

Vrboska

Otočić u vrboskoj luci

Mostovi u Vrboskoj

Vrboska po noći

Plaža Soline u Vrboskoj

Panorama kraj Vrboske

Most i kamene kuće u Vrboskoj

Vrboska, otok Hvar


Apartmani Vrboska

Informacije o ostalim mjestima na otoku Hvaru:
Grad Hvar   Sućuraj   Stari Grad   Jelsa   Sveta Nedilja   Bogomolje

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga
Hrvatska

Site map
Kontakt

©
Island-Hvar.info