Island-Hvar.info - Hvar

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga

hr  en  de  Vi ste ovdje: Island-Hvar.info - Destinacije - Sveta Nedjelja

Sveta Nedilja apartmani

Sveta Nedilja

Sveta Nedjelja

Sveta Nedilja (Sveta Nedjelja) je malo mjesto na južnoj strani otoka Hvara, ispod Svetog Nikole (najviši vrh otoka – 626 m) i oko 12 km istočno od grada Hvara. U mjestu živi oko 150 stanovnika koji se uglavnom bave vinogradarstvom, maslinarstvom i turizmom.

Špilja, koja se nalazi iznad Svete Nedjelje, bila je naseljena još u doba neolitika. U toj špilji Augustinci su sagradili samostan i malu crkvu u 15. stoljeću. Oni su napustili samostan 1787. godine, a crkva je ostala u upotrebi do 1823., kada je završena nova u mjestu. Od samostana su do danas ostali sačuvani samo ostaci, dok je crkva sačuvana u cijelosti. Posjetitelji mogu jednostavno doći do špilje, a ispred nje se pruža veličanstven pogled na Svetu Nedjelju, otok Korčulu i otvoreno more. Nova crkva je posvećena sv. Spiridonu, zaštitniku Svete Nedjelje, koji se slavi 14. prosinca. U ovoj crkvi nalazi se oltarna slika Sv. Jerolim u pustinji slikara Baldassara d'Anne (1572-1646), a u kapeli na groblju Raspeće Jurja Plančića iz 1924., poznatog hrvatskog slikara (1899-1930).

Sveta Nedjelja, poznati centar proizvodnje odličnih crnih vina, okružena je vinogradima. Najpoznatija sorta grožđa koja se ovdje uzgaja je Plavac mali. Od njega se proizvodi istoimeno vino koje ima reputaciju najboljeg vina na otoku Hvaru i jednog od najboljih hrvatskih crnih vina.

Obala oko Svete Nedjelje ima nekoliko uvala s lijepim šljunčanim plažama. Ovdje možete uživati u netaknutoj prirodi i čistom moru. Od mjesta do plaža vodi vijugasti put kroz borovvu šumu. Taxi-brodovi svakodnevno vode do obližnjeg otoka Šćedra, gdje se nalazi nudistička plaža. Postoji mogućnost ribolova, jedrenja na dasci i planinarenja do špilje iznad mjesta i vrha brda (Sveti Nikola). U neposrednoj blizini Svete Nedilje nalaze se brojne visoke i strme stijene, tako da je ovdje popularno odredište za sve one koji vole slobodno penjanje.

U Svetoj Nedilji možete pronaći smještaj u visokokvalitetnim privatnim apartmanima i sobama. U mjestu postoji mala prodavaonica i nekoliko restorana.


Dobrodošli u Svetu Nedjelju!

Sveta Nedilja

Sveta Nedilja

Župna crkva sv. Spiridona, Sveta Nedjelja

Plaža u Svetoj Nedjelji

Plaža u Svetoj Nedjelji

Vinogradi oko Svete Nedilje

Lučica u Svetoj Nedjelji

Sveta Nedjelja

Stijena za slobodno penjanje


Sveta Nedilja apartmani

Informacije o ostalim mjestima na otoku Hvaru:
Grad Hvar   Sućuraj   Stari Grad   Jelsa   Vrboska   Bogomolje

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga
Hrvatska

Site map
Kontakt

©
Island-Hvar.info