Island-Hvar.info - Sućuraj

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga

hr  en  de  Vi ste ovdje: Island-Hvar.info - Destinacije - Sućuraj


Sućuraj - apartmani

Sućuraj

Panorama mjesta Sućuraj

Sućuraj je slikovito malo ribarsko i turističko mjesto i luka koja se nalazi na istočnom rtu otoka Hvara, gdje se otok Hvar najviše približava kopnu (5 km). Smješten je na mjestu gdje se spaja kristalno čisto more Hvarskog i Neretvanskog kanala u veličanstvenom dekoru što ga tvori planina Biokovo s Makarskim primorjem, otok Brač, poluotok Pelješac i otok Korčula.

Mjesto se sastoji od dva glavna dijela: Gornja i Donja Banda. Gornja Banda nalazi se sa sjeverne strane luke, a Donja na malom poluotoku s južne strane, između luke i uvale Česminica, u kojoj je glavna mjesna plaža. Od kraja luke prema zapadu pruža se plodno polje zbog kojeg je mjesto naseljeno od davnih vremena. Gornja Banda naseljena je u vrijeme antike, a Donja u 15. stoljeću. Stanovništvo se pretežno bavi ribarstvom, turizmom i poljoprivredom (posebno maslinarstvom i vinogradarstvom).

Sućuraj je turistima atraktivan najviše zbog netaknute prirode, bujne vegetacije i brojnih plaža. Mjesto je prepuno palmi, tamarisa, borova i ostalog mediteranskog bilja. Oko mjesta su maslinici, vinogradi i bujna šuma. Klima u Sućurju izuzetno je ugodna; ljeta su duga, suha i topla, a ljetni vjetrovi maestral i tramontana ugodno osvježavaju.

Sućuraj je s tri strane okružen morem i ima više od 25 km obale s brojnim lijepim i slikovitim plažama. Najpoznatije plaže u Sućurju su:
Česminica – glavna mjesna plaža (s južne strane), 200 m od centra mjesta s plitkim pješčanim dnom te šljunčanom, betonskom i kamenitom obalom. Na plaži se nalazi caffe-bar, a opremljena je tušem.
Bilina – šljunčano-kamenita plaža (sa sjeverne strane), 500 m od centra mjesta s pogledom na Makarsko primorje, posebno poznata zbog kristalno čistog mora po bilo kojem vremenu.
Perna – pješčana uvala s južne strane, 1,5 km od mjesta, s plitkim dnom, kamenitom obalom i gustom borovom šumom čije su krošnje dijelom i iznad mora.
Mlaska – pješčana uvala sa sjeverne strane, 3 km od mjesta. Dno je plitko i pješčano, a obala pjeskovita, kamenita i betonska. U Mlaskoj se nalazi auto-kamp s restoranom, trgovinom i tuševima. Mlaska se sastoji od Velike Mlaske (tekstilni dio) i Male Mlaske (FKK).
Mrtnovik (ili Mrtinovik) – šljunčana i kamenita uvala s južne strane, 10-ak km od mjesta.

Turistima koji posjete Sućuraj nudi se smještaj u hotelu, privatnim apartmanima, obiteljskim pansionima, sobama i auto-kampu. Turistička ponuda uključuje kvalitetne restorane s ribljim, mesnim i vegetarijanskim specijalitetima. Sve nabrojeno možete pronaći u svega nekoliko stotina metara tako da Vam automobil nije potreban. Za vrijeme turističke sezone svakodnevno se organiziraju izleti brodovima na Makarsko primorje, poluotok Pelješac i otok Korčulu. Zbog blizine kopna i dobre prometne povezanosti mogući su jednodnevni izleti do Dubrovnika, Međugorja ili Splita.

Turistima u Sućurju su na raspolaganju brojne sportsko-rekreacijske mogućnosti (ribolov, biciklizam, jedrenje, ronjenje, nogomet, boćanje…). Moguće je iznajmiti manja plovila i bicikle. Luka Sućuraj je zaklonjena od svih vjetrova i dobro opremljena pa je nautičari i izletnički brodovi rado posjećuju.

Sućuraj postoji već više od 2300 godina i kroz svoju povijest je više puta do temelja uništavan i ponovo obnavljan. Prvi poznati stanovnici Sućurja bili su Iliri, a njihova kraljica Teuta imala je u 3. stoljeću prije Krista ovdje svoj dvorac. U 7. i 8. st. Sućuraj su naselili Hrvati, koji u njemu žive do današnjih dana. Najstarija dobro sačuvana građevina u Sućurju je stari Augustinski samostan (danas Franjevački). Kada je točno sagrađen, nije poznato, ali se zna da je prvi put obnavljan 1309. godine. Sućuraj je dobio ime po crkvi sv. Jurja koju spominje Hvarski statut iz 1331. (ta crkva je srušena krajem 19. st., kada je napravljena nova). Velik broj stanovnika u Sućuraj dolazi s primorja u 15. i 16. stoljeću bježeći pred Turcima. Iz tih vremena do danas je sačuvana barokna crkva sv. Ante iz 1663. godine. Djelomično je sačuvana i stara venecijanska tvrđava (fortica) iz 1613. godine.

Panorama mjesta Sućuraj

Sućuraj - crkva sv. Jurja

Sućuraj - luka (porat)

Sućuraj - crkva sv. Ante

Sućuraj - kala

Svjetionik Sućuraj

Sućuraj, otok Hvar

Zora u Sućurju

Sućuraj

Plaža Česminica

Plaža Mlaska

Sućuraj, otok Hvar

Sućuraj, otok Hvar

U centru Sućurja

Brigove

 

 

 

Više o Sućurju na Sućuraj homepage-u.

 

Sućuraj - apartmani

Informacije o ostalim mjestima na otoku Hvaru:
Grad Hvar   Stari Grad   Jelsa   Vrboska   Sveta Nedilja

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga


Hrvatska

Site map
Kontakt

©
Island-Hvar.info