Island-Hvar.info - Stari Grad

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga

hr  en  de  Vi ste ovdje: Island-Hvar.info - Destinacije - Stari Grad


Apartmani Stari Grad

Stari Grad

Stari Grad - Panorama

Stari Grad (antički Faros) je grad i luka koja se nalazi na kraju zaljeva dubokog 4 nautičke milje uz sjeverozapadnu obalu otoka Hvara. Grad je okružen vinogradima, maslinicima i borovom šumom. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, vinarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom i posebno turizmom.

Stari Grad je moderni turistički centar. Razne mogućnosti smještaja (hoteli, apartmani, sobe, kampovi i bungalovi), dobra gastronomska ponuda (domaći specijaliteti i lokalno vino), kao i raznovrsne mogućnosti sporta i rekreacije (tenis, košarka, nogomet, vodeni sportovi, jedrenje na dasci, ronjenje…) privlače brojne posjetitelje.

U ljetnim mjesecima organiziraju se mnogobrojne kulturne i sportske manifestacije: Starogradsko ljeto, koncerti, recitali, zabavne priredbe i Međunarodna ljetna glazbena škola. Prve nedjelje u rujnu održava se Faros maraton, međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju.

More koje okružuje Stari Grad poznato je po bogatoj morskoj flori i fauni. Plaže su uglavnom šljunčane, stjenovite i betonske. Manje plaže nalaze se u uvalama unutar Starogradskog zaljeva, a podvodni ribolov moguć je uz južnu obalu poluotoka Kabal koji zatvara zaljev.

Najpopularnije plaže u Starom Gradu su:
Lanterna - gradska plaža koja se nalazi oko 800 m od centra mjesta
Maslina - pješčana uvala u blizini trajektnog pristaništa.
Banj - gradska plaža koja se sastoji od šljunčanog dijela i betonskih ploča.
Hotelsko kupalište- kupalište koje se nalazi pored hotelskog kompleksa u Starom Gradu.
Paklena, Baba, Zavala, Žukova - šljunčane i kamenite plaže koje se nalaze na poluotoku Kabal.

Srebrenjak  Farosa (4. st. prije Krista)Stari Grad je najstarije naselje na otoku Hvaru, osnovano daleke 385./384. godine prije Krista. Utemeljili su ga grčki kolonizatori kao nezavisni polis Faros (Pharos), a u vrijeme rimske kolonizacije zvao se Pharis. Od formiranja Hvarske komune 1278. god., kada Hvar postaje glavni grad na otoku, Stari Grad gubi prvobitni značaj. Većina ostataka drevnog Farosa zatrpana je do današnjih dana, a samo neki otkriveni dijelovi upućuju na to kako je grad nekad izgledao. Najbolje sačuvani ostaci su dijelovi 11 metara dugog grčkog zida koji je bio dio sjevernih gradskih zidina i ostaci istočnih zidina pored crkve sv. Ivana. Kameni blokovi gradskih zidina koji su iskorišteni za gradnju zvonika crkve sv. Petra, upućuju da se na tom mjestu nalazio glavni gradski ulaz.

U Starom Gradu može se vidjeti mnogo kulturnih znamenitosti. Najpoznatije od njih su: crkva sv. Ivana (na mjestu dvojne bazilike iz ranokršćanskih vremena na antičkim temeljima), crkva sv. Jerolima (srednjovjekovna crkvica), crkva sv. Nikole (iz 14. stoljeća), ostaci crkve sv. Lucije (sagrađene u 15. stoljeću – 1571. srušene od Turaka), crkva sv. Roka – zaštitnika Starog Grada (iz 15. st.), crkva sv. Petra i Dominikanski samostan (zapadni dio samostanskog prizemlja uređen je kao muzej u kojem se čuvaju vrijedni eksponati, među kojima i više arheoloških nalaza iz vremena Farosa od kojih su neki među najstarijim pisanim spomenicima na tlu Hrvatske), župna crkva sv. Stjepana (iz 1605. godine, sagrađena na mjestu gdje se u 12. stoljeću nalazila prva hvarska katedrala) i Tvrdalj (utvrđeni dvorac pjesnika Petra Hektorovića).

Stari Grad - Panorama

Stari Grad

Stari Grad

Crkva sv. Roka u Starom Gradu

Zvonik crkve sv. Stjepana

Kabal

Plaža Arkada

Kala u Starom Gradu

Trg u Starom Gradu

Luka u Starom Gradu

Luka u Starom Gradu

Stari Grad: kamene kuće uz obalu


Apartmani Stari Grad

Informacije o ostalim mjestima na otoku Hvaru:
Grad Hvar   Sućuraj   Jelsa   Vrboska   Sveta Nedilja   Bogomolje

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga
Hrvatska

Site map
Kontakt

©
Island-Hvar.info