Island-Hvar.info - Jelsa

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga

hr  en  de  Vi ste ovdje: Island-Hvar.info - Destinacije - Jelsa


Apartmani Jelsa

Jelsa

Jelsa - panorama

Jelsa je mjesto smješteno u uvali sa sjeverne strane središnjeg dijela otoka Hvara. U blizini su dva najveća vrha na otoku: Sv. Nikola na zapadu i Hum na istoku. Jelsa se sastoji od dva glavna dijela: Vela Banda na južnoj i Mala Banda na sjevernoj obali.

Jelsa je važno turističko središte s bogatom turističkom tradicijom (najstariji hotel Jadran izgrađen je 1911. god.). Mjesto je od davnine poznato i po kvalitetnom vinu. Turistička ponuda sastoji se od: kulturno-zabavnih programa, kvalitetnih smještajnih objekata (hoteli, apartmani, kampovi, sobe…), sportsko-rekreacijskih sadržaja (nogomet, košarka, odbojka, tenis, mini-golf, boćanje, vodeni sportovi, škola ronjenja…), kvalitetnih restorana i konoba te izleta (Bol na Braču, Makarska, ostala mjesta na otoku Hvaru…). Može se iznajmiti brodice, glisere, bicikle, motore i automobile.

Jelsa ima obalu s brojnim slikovitim uvalama u kojima posjetitelji mogu u miru uživati. Plaže su pješčane, šljunčane i stjenovite. Najpoznatije među njima su:
Mina – pješčana plaža s restoranom, oko 500 m od centra mjesta, idealna za djecu.
Grebišće – pješčana plaža s restoranom i klubom, oko 1,5 km istočno od Jelse.
Zenčišća – plaža koja se nalazi 3 km istočno od Jelse.
Bočić – kupalište svega 300 m udaljeno od centra mjesta.
Uvala svetog Luke (ili Crkvica) – šljunčana plaža 4 km istočno od Jelse (također i važno arheološko nalazište).

Na brdu južno od Jelse nalazi se Tor, masivna utvrda iz 4. stoljeća prije Krista, sagrađena od velikih pravilno obrađenih kamenih blokova koji su naslonjeni jedan na drugoga bez ikakvog veziva. Tor je bio grčka osmatračnica koja je sagrađena na temeljima starije ilirske utvrde, a imao je važnu ulogu i u srednjem vijeku. Jelsa je nastala u 14. stoljeću kao luka sela Pitve, koje se nalazi na brdu 3 km južno od Jelse. U 19. stoljeću Jelsa se ubrzano razvija zahvaljujući brodogradnji i pomorstvu. U to vrijeme mjesto se urbano oblikovalo te postalo centar središnjeg dijela otoka.

Jelsa se može pohvaliti brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima, a najvažniji među njima su:
Crkva uznesenja Marijina sagrađena 1331. godine, danas župna crkva.
Crkva Gospe od zdravlja (iz 1535.) sagrađena na brežuljku Račić s kojeg se pruža lijep pogled na luku i Jelšansko polje.
Crkva svetog Roka sagrađena u drugoj polovici 16. stoljeća.
Crkva svetog Mihovila sagrađena 1463. godine.
Lapidarij s dvadesetak kamenih spomenika iz antičkog i srednjovjekovnog doba.
Perivoj - jedan od najvećih i najljepših parkova u Dalmaciji, napravljen 1870. godine na naplavnom području. Krase ga topole, palme, borovi, oleandri, lovori, akacije i ostalo mediteransko bilje.
Pjaca - glavni trg u centru mjesta. Na zapadnoj strani trga teče prirodna izvorska voda - potočić Slatina, čiju vodu lokalno stanovništvo koristi još od antičkih vremena.
Trg svetog Ivana – jedan od najljepših renesansno-baroknih trgova, najstariji dio Jelse, s malom osmerokutnom crkvom svetog Ivana iz 15. stoljeća.
Crkvica svetog Luke u istoimenoj uvali 4 km istočno od Jelse. U blizini je arheološko nalazište iz rimskog vremena.

Jelsa - panorama

Jelsa, otok Hvar

Jelsa, otok Hvar

Crkva uznesenja Marijina u Jelsi

Zvonik župne crkve u Jelsi

Jelsa

Jelsa

Park u Jelsi

Jelsa - glavni trg

Jelsa, otok Hvar

Jelsa, otok Hvar

Panorama oko Jelse

Uvale kraj Jelse (Grebišće i Mina)


Apartmani Jelsa

Informacije o ostalim mjestima na otoku Hvaru:
Grad Hvar   Sućuraj   Stari Grad   Vrboska   Sveta Nedilja   Bogomolje

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga
Hrvatska

Site map
Kontakt

©
Island-Hvar.info