Island-Hvar.info - Hvar

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga

hr  en  de  Vi ste ovdje: Island-Hvar.info - Destinacije - Hvar

Apartmani Hvar

Grad Hvar

Panorama grada Hvara

Grad Hvar, sa svojih 3738 stanovnika (2011.), najveće je mjesto na otoku Hvaru. Nalazi se na jugozapadnoj obali otoka, u uvali zaštićenoj Paklenim otocima s južne i niskim bilom sa sjeverne strane. Ime Hvar dolazi od grčkog naziva Faros (Pharos), antičkog imena za cijeli otok i današnji Stari Grad (grad Hvar postaje centar otoka sredinom 13. stoljeća).

Gradska luka je sigurna za brodove jer je od južnih vjetrova štite Pakleni otoci; malo otočje jedinstvene prirodne ljepote te brojnih kristalno čistih uvala i plaža. Na najvećem otoku Sveti Klement nalazi se marina Palmižana. Otočje je povezano s Hvarom brojnim taxi - brodovima .

Hvar je centar otočkog turizma, jedna od najpoznatijih destinacija u Hrvatskoj i jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija cijelog Jadrana. Glavne atrakcije grada su: ugodna topla klima s puno sunca, prirodne ljepote, razne mogućnosti smještaja, dobra gastronomska ponuda, sport i rekreacija, aktivni noćni život… Brojni restorani i konobe nude odlične riblje, mesne i vegetarijanske specijalitete uz vrhunsko lokalno vino.  

Turistima su na raspolaganju razne mogućnosti kvalitetnog smještaja. Može se birati smještaj u ugodnim i luksuznim hotelima, privatnim pansionima, sobama i apartmanima, ili u kampovima. Mogućnosti sporta i rekreacije su odlične. U Hvaru postoji više teniskih terena, igrališta za mali i veliki nogomet, odbojku, rukomet i košarku te brojne biciklističke i trim staze. Za ljubitelje podmorja postoji ronilački klub, a može se iznajmiti razna plovila. Niti onima koji vole planinarenje i penjanje po stijenama u Hvaru neće biti dosadno.

Oko Hvara nalaze se brojne stjenovite i šljunčane plaže (većina na Paklenim otocima). Najpoznatije među njima su:
Jerolim – poznata naturistička plaža s tuševima, trgovinom i restoranom.
Ždrilca – uvala na Paklenim otocima s više šljunčanih plaža, okružena gustom šumom s nekoliko restorana.
Stipanska – naturistička plaža s tuševima, restoranom i trgovinom.
Palmižana – prostrana uvala s plitkim šljunčanim dnom, okružena gustom borovom šumom i raznim egzotičnim biljkama. U blizini se nalazi nekoliko atraktivnih restorana.
Pokonji dol – šljunčana uvala nedaleko od grada.
Mekićevica – dvije šljunčane plaže 2,5 km istočno od centra grada.

Hvar je grad jedinstvenog kulturnog i povijesnog naslijeđa. Najpoznatije znamenitosti su: tvrđava, katedrala sv. Stjepana, Franjevački samostan, gradska lođa, Hektorovićeva palača, arsenal i kazalište. Za više informacija o navedenim znamenitostima kliknite ovdje. Posjetiteljima su na raspolaganju brojne galerije, muzeji i izložbe.

Hvar je postao slavan i moćan za vrijeme Srednjeg vijeka, kada je bio važna luka Mletačke Republike. Rimsko naselje nalazilo se uz luku u 3. stoljeću, a kasnoantičko na podnožju brežuljka, gdje poslije 1278. počinje izgradnja gradskih zidina. Središte staroga dijela grada oblikovano je u 15. stoljeću. Na sjevernom obronku iznad trga stoje dijelom sačuvane palače hvarskih plemića.

Hvar je danas važno turističko odredište sa stoljetnom tradicijom organiziranog turizma (1868. u Hvaru je osnovano Higijeničko društvo, koje se brinulo za ugodan boravak stranaca u gradu).

Panorama grada Hvara

Glavni trg grada Hvara i hvarska katedrala

Hvarska kala

Mandrač - luka za male brodove u Hvaru

Grad Hvar

Hvarska riva i tvrđava

Hvarski porat

Grad Hvar

Hvar po noći

Plaža Palmižana na Paklenim otocima

Plaža Pokonji Dol kraj Hvara

Palmižana

Podstine


Apartmani Hvar

Informacije o ostalim mjestima na otoku Hvaru:
Sućuraj   Stari Grad   Jelsa   Vrboska   Sveta Nedilja   Bogomolje

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga
Hrvatska

Site map
Kontakt

©
Island-Hvar.info