Island-Hvar.info - Hvar

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga

hr  en  de  Vi ste ovdje: Island-Hvar.info - Destinacije - Bogomolje

Bogomolje

Župna crkva Gospe od Karmena

Bogomolje je malo mjesto na istočnom dijelu otoka Hvara, 19 km zapadno od Sućurja i 32 km istočno od Jelse. Mjesto se nalazi u unutrašnjosti otoka, ali ima uvale s južne i sjeverne strane. Administrativno pripada općini Sućuraj.

Naseljeno je početkom 16. stoljeća od stanovništva koje je bježeći pred Turcima preko Živogošća na Makarskoj Rivijeri došlo na otok Hvar. Župna crkva Gospe od Karmena sagrađena je krajem 17. stoljeća, a prije toga Bogomolje i Gdinj (naselje 6 km zapadno) imali su zajedničku crkvu u Gdinju (16. st.). U mjestu se nalazi i grko-katolička crkva sagrađena 1934. godine. U prvoj polovici 20.-og stoljeća Bogomoljani su naselili mjesto Lovište na poluotoku Pelješcu, gdje su od prije imali svoje posjede.

Bristova

Pelinovik

U Bogomolju se nalazi prodavaonica, poštanski ured, mini-bar i dom kulture u kojem udruga Aleleho (strašni duh iz Bogomolja) ljeti organizira manifestaciju pod nazivom Bogomoljske ljetne večeri, gdje se ljudi subotom uz glazbu, jelo i piće zabavljaju cijelu noć.

Bogomolje (u užem smislu) se sastoji od 4 zaseoka: Selo (centar), Račevina (zapad), Jerkov Dvor (jug) i Glava Maslinova (istok). Bogomoljanima se smatraju i mještani Selaca kod Bogomolja (9 km istočno, prema Sućurju). Selca se sastoje od 3 zaseoka: Jerkovići (gdje se nalazi restoran), Zaglav i Marinja Glavica. Između Bogomolja i Selaca nalazi se zaseok Čiškin Gložak koji više nije naseljen. Mještani se tradicionalno bave poljoprivredom i proizvode vino, rakiju i maslinovo ulje. Oko mjesta nalaze se polja puna eteričnih biljaka, među kojima je najzastupljenija lavanda. Ove proizvode mještani nude svojim gostima, kao i brojnim putnicima, na štandovima uz cestu Sućuraj – Hvar.

Bristova

Stara

Osim gore spomenutih zaseoka koji su naseljeni od davnine, u zadnje vrijeme grade se kuće i u skoro svim uvalama. Većina tih kuća namijenjene su turizmu, a u neke od njih vlasnici su se trajno naselili. Prva naseljena bogomoljska uvala je Bristova (sjeverno od mjesta), koja je od davnine bila bogomoljska luka. Godine 1911. u njoj je izgrađena mala riva na koju su pristajali „vapori“ (brodovi na parni pogon). Ostale uvale sa sjeverne strane su: Stara, Zavala, Solotiša, Male i Vele Gačice te Mala i Vela Pogorila. S južne strane nalaze se sljedeće uvale: Lađena, Pelinovik Donji i Gornji te Smokvina. Južno od Selca su: Kozja, Duboka, Leprinova i Aržišće, a sjeverno Moševčica.

U bogomoljskim uvalama nalaze se lijepe šljunčane plaže koje svojim šarmom privlače sve veći broj turista željnih mira, tišine i netaknute prirode, a kojima su na raspolaganju privatni apartmani i pansioni. Do skoro svih uvala se, po asfaltiranim cestama ili makadamima, može doći automobilom.

Smokvina

Bogomolje

Stara

Bogomolje - zog za balote

Pelinovik

Bogomoljske ljetne večeri

Smokvina

Bogomolje

Kozja

Selca kod Bogomolja

Pogorila

Bogomoljske ljetne večeri

Solotiša

Bogomolje

LađenaInformacije o ostalim mjestima na otoku Hvaru:
Grad Hvar   Sućuraj   Stari Grad   Jelsa   Vrboska   Sveta Nedilja

Početak     Destinacije na Hvaru     Znamenitosti na Hvaru     Smještaj     Kako doći na Hvar (karte)     Galerija filmova     Forska liga
Hrvatska

Site map
Kontakt

©
Island-Hvar.info